ORTOMG, specialistična ortodontska ordinacija d.o.o.
MIRO GAŠPERŠIČ,dr.dent.med., specialist zobne in čeljustne ortopedije

Kontakt:

Povezave:

Čiščenje zob in vzdrževanje ortodontskega aparata

Čiščenje zob in nesnemnega ortodontskega aparata

Vzdrževanje brezhibne ustne higiene predstavlja pogoj, da boste po končanem zdravljenju ohranili zdrave zobe in dlesni.

Na zobeh se neprestano tvori plak tj.lepljiva, brezbarvna obloga bakterij. Če se ga ne odstrani, je eden glavnih vzrokov nastanka zobne gnilobe oz.kariesa in bolezni dlesni. Pri nošenju nesnemnega ortodontskega aparata se obloge najbolj nabirajo ob zobnem vratu in okoli nosilcev, ki so nalepljeni na zobeh. Zaradi aparata je čiščenje zob oteženo, zato vam bi opisal nekaj napotkov in priporočil, kako in s katerimi pripomočki vzdrževati temeljito ustno nego. Seveda boste potrebovali nekaj več časa in truda, in ne pozabite; zobe čistimo 2-3 x/dan.

Pri čiščenju uporabljajte naslednje postopke in pripomočke:

1. Najprej zobe očistite s ščetko z utorom oz. običajno ščetko.


Očistite vse ploskve (notranje, zunanje in žvečne). Ščetko postavite pod kotom 45° na dlesen in z nežnim pritiskom izvajajte krožne gibe. Vsak zob čistite približno 10 sekund. Posebno bodite pozorni na površine ob dlesni in ob nosilcih. Uporabljajte zobno pasto s fluoridi, ki pomagajo dodatno zaščititi zobe pred zobno gnilobo.

2. S čopasto ščetko očistite predele okrog nosilcev oz.obročkov in ob dlesni.3. Pod lokom oz.žičkami, kjer je dostopnost najtežja, pa tudi medzobne prostore, očistite z medzobno (interdentalno) ščetko, in to vsaj enkrat dnevno. Pozor: medzobni prostori predstavljajo kar 40 % zobnih površin.4. Sledi uporaba zobne nitke. Pri nošenju nesnemnega aparata je primernejša debelejša nitka s čistilnimi gobicami, ki delujejo kot nekakšne krpice za čiščenje “kritičnih” predelov.5. Temeljitost svojega čiščenja 2-3 krat mesečno preverite z raztopino za dvobarvno razkrivanje plaka ti. Plaqsearch.


6. Priporočljiva je uporaba električne zobne ščetke Sonicare Elite, s katero si lahko zagotovite najvišji možni nivo ustne higiene.

Njena uporaba je še posebej učinkovita pri pacientih z nameščenim nesnemnim ortodontskim aparatom. Klinično je dokazano, da¸učinkovito odstranjuje zobne obloge predvsem iz medzobnih prostorov, težje dostopnih mest okoli aparata in pod robom dlesni, kar zavira nastanek gingivitisa.Čiščenje zob in snemnega ortodontskega aparata

Snemni aparat čistimo pod tekočo vodo.

Pri zdravljenju s snemnim aparatom čistite zobe kot običajno.

Na snemnem aparatu pa prav tako zastajajo obloge kot na zobeh; posebno ob stikih žičnih elementov z akrilatom (“plastiko”) in na grobih predelih aparata. Zato aparat očistite vsaj 2-3 krat dnevno, najbolje s ščetko za čiščenje snemnega aparata, pod tekočo vodo. Kadar aparata nimate v ustih, ga hranite v škatlici za ortodontski aparat.